i Artur Mundet i Carbó | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Artur Mundet i Carbó

Artur Mundet
© Fototeca.cat
indústria indúst
Filantrop i industrial.
Sant Antoni de Calonge, Baix Empordà, 9 d’abril de 1879 — Ciutat de Mèxic, 5 de juliol de 1965

Era fill de Llorenç Mundet i Coromines, a l’empresa tapera del qual treballà des de molt jove. Als setze o disset anys anà als Estats Units seguint el seu germà gran Josep Mundet, amb l’objectiu d’expandir-hi el negoci familiar de taps i aglomerats de suro. El 1902 obrí una fàbrica de taps a Ciutat de Mèxic. Retornat a Catalunya, després de casar-se amb Anna Gironella (1906) tornà a Mèxic, on s’establí i feu créixer l’empresa, que gradualment independitzà del negoci familiar originari, substituint els taps de suro tradicionals pels taps de llauna de corona amb discs de suro, inventats el 1891 als Estats Units, que adoptà i perfeccionà, i en fou l’introductor a Mèxic.

Posteriorment se centrà en l’elaboració de refrescos, i els anys 1916-18 llançà el Sidral Mundet, un refresc a base de suc de poma pasteuritzada, que obtingué un èxit extraordinari i que reconvertí la seva empresa original, la Compañía Manufacturera de Corcholata en Artículos Mundet para Embotelladores, SA, establerta el 1918. A més del Sidral Mundet, del qual exportà grans quantitats als Estats Units i a l’Amèrica Llatina, patentà també altres refrescs, vinagres, gasoses i sidres. El 2001 Coca Cola adquirí la companyia.

Invertí una gran part de la seva gran fortuna en obres benèfiques, conjuntament amb la seva esposa. A Ciutat de Mèxic fundà, entre d’altres, la Maternidad (1935), l’Asilo Arturo Mundet (1940) i un gran parc esportiu, el Parque Mundet (1956). A Barcelona, d’acord amb la Diputació, feu una donació de 40 milions de pessetes per a la construcció al barri de Montbau d’un complex residencial per a infants, orfes i ancians, que substituís l’obsoleta Casa de la Caritat. Inaugurat el 1958, duu el nom d’Anna Gironella de Mundet, i és conegut popularment amb el nom de Llars Mundet. També feu donacions per a obres benèfiques a la seva localitat natal.

Data de revisió: 
2017-06-09

Llegir més...