desembarcament de Normandia

Ofensiva de la Segona Guerra Mundial, iniciada pels aliats el 6 de juny de 1944, que els permeté d’ocupar una part de la costa normanda i de preparar-hi l’avançament que desfeu el front occidental alemany.

Evolució estratègica del desembarcament de Normandia, durant la Segona Guerra Mundial

Coneguda com operació Overlord, i també, com Dia D, fou dirigida pel general nord-americà Dwight D. Eisenhower. L’assalt implicà un total de 156.000 homes —23.500 dels quals foren llançats en paracaigudes a la rereguarda alemanya—, entre nord-americans, anglesos i canadencs, desplaçats des de la costa britànica en una flota de 4.266 vaixells de transport i 722 de guerra. El nombre de morts en els combats s’estima en uns 4.400 per la part aliada, i entre 4.000 i 9.000 per la part alemanya. A banda, moriren també alguns milers de civils. L’èxit es degué, principalment, al factor sorpresa, a la creixent superioritat numèrica dels aliats i al seu domini aeri.

Des del 1945 es commemora anualment aquesta operació militar, acte que té com a element central la derrota del nazisme. A més dels veterans de la contesa, és protagonitzat pels aliats occidentals durant la Segona Guerra Mundial (especialment els Estats Units, la Gran Bretanya i la França no ocupada). El to de les commemoracions ha variat segons la conjuntura i ha estat pres com un indicador de l’estat de les relacions internacionals: així, a causa de la Guerra Freda, mai no hi prengué part l’URSS i, d’altra banda, no fou fins el 2003 que hi assistiren un canceller alemany (Gerhard Schröder) i un president rus (Vladimir Putin). Entre els més destacats dels aniversaris cal esmentar el cinquantè (1994), en què per primer cop prengueren part membres de l’antic bloc de l’Est, i el setantè (2014), especialment per les tenses relacions amb Rússia arran del conflicte d’Ucraïna.