OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Olocau

Olocau de Carraixet
Municipi
Camp de Túria
Olocau de Carraixet
L’església d'Olocau
© Fototeca.cat
Municipi del Camp de Túria, al límit amb l’Alt Palància, a la vall del barranc de Carraixet (o barranc d’Olocau), que travessa el terme de N a S, accidentat pels contraforts occidentals de la serralada de Portaceli.
Població: 
1.750 h
[2017]
Extensió: 
37 km2

És drenat, a més, pel barranc de Pedralbilla, afluent per l’esquerra del barranc de Carraixet. El bosc ocupa unes 600 ha, i els matollars i pasturatges unes 1.500 ha. L’agricultura és gairebé tota de secà: garrofers, oliveres, vinya i ametllers. Les hortes són prop de la vila, al costat del barranc (hortalisses, tarongers i arbres fruiters). Hom aprofita jaciments de terra per als rajolars d’Alfara i Montcada de l’Horta; han estat abandonades les mines de plom. Des del 1910 ha perdut més de la meitat de la població i des del 1965 s’ha estabilitzat. S’ha desenvolupat força l’estiueig.

La vila (574 h agl [2017], olocauins; 269 m alt.) és a l’esquerra del barranc de Carraixet. L’església parroquial és dedicada al Roser (segle XVIII). Es conserva l’antic palau senyorial dels Vilaragut (segles XIV-XV), senyors de la baronia —després, comtat— d’Olocau, i restes de l’antic castell d’Olocau. Població d’origen islàmic, fou lloc de moriscs (30 focs el 1602) de la fillola de Sogorb; en depenien Marines, Gàtova i Torres. El municipi, comprèn, a més, l’antic castell de Rel, enrunat.

Col·laboració: 
JEC
Data de revisió: 
2018-09-19

Llegir més...