OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Pere Maria Orts i Bosch

Historiografia
història hist
Historiador.
València, 5 de juliol de 1921 — València, 26 de febrer de 2015

Llicenciat en dret (1945), encara que no exercí mai d’advocat, es dedicà a la investigació històrica sobre el País Valencià, especialment sobre les comarques meridionals i Benidorm. Publicà, entre d’altres, Regalismo en el siglo XVI. Sus implicaciones políticas en la Diputación de Valencia, Alicante. Notas históricas (1373-1800), Introducció a la història de la vila de Vilajoiosa i el notari Andreu Mayor (1972), Arribada d’una imatge de la Verge a Benidorm (1972), L'almirall Bernat de Sarrià i la Carta de Poblament de Benidorm (1976) i Història de la Senyera al País Valencià (1979). També és autor d’estudis sobre toponímia, genealogia, heràldica i sobre els Borja.

Fou molt destacada la seva tasca com a col·leccionista, que centrà en la recuperació del patrimoni artístic valencià. Intentà, entre altres iniciatives (bé que sense èxit), la recuperació del retaule del Centenar de la Ploma, exposat al Victoria and Albert Hall Museum de Londres. L’any 2004 llegà més de tres-centes obres d’art a la Generalitat Valenciana, que hom exposà en una mostra al Museu de Belles Arts Sant Pius V.

Membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua des de la seva creació (2001), rebé el Premi de les Lletres Valencianes (1996), la Medalla d’Or del Consell Valencià de Cultura (2005), l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana (2006) i la Medalla al mèrit de les belles arts de la Real Academia de San Carlos (2013).

Llegir més...