i El País | enciclopèdia.cat

☰ Navegació pels índexs

Gran enciclopèdia catalana

El País

periodisme period
Diari de Madrid aparegut el 1976.

Editat per l’empresa Promotora de Informaciones SA (PRISA), presidida inicialment per José Ortega Spottorno, fou el principal exponent de la renovació de la premsa espanyola a la fi del franquisme. Dirigit per Juan Luis Cebrián (1976-88), Joaquín Estefanía (1988-93), Jesús Ceberio (1993-2006), Javier Moreno (2006-14) i Antonio Caño (des del maig del 2014), és un dels diaris de més difusió i influència arreu de l’Estat espanyol, amb una línia política de centreesquerra.

L’edició de Barcelona, a càrrec d’una redacció pròpia, representa en el moment de la seva creació (1982) una experiència inèdita per les seves característiques tècniques. Gràcies a la utilització de sistemes punta de la moderna tecnologia d’impremta i de la informàtica, les edicions de Madrid i de Barcelona són dues versions diferents del mateix diari, elaborades per dues redaccions complementàries, formades per un sol equip tècnic i impreses per dues respectives rotatives. L’edició catalana publica un suplement setmanal en català, Quadern de Cultura. També publica una edició setmanal per a l’estranger. El rotatiu també publica els suplements Babelia, cultural, EP3, dedicat al lleure i els espectacles, El País semanal, dominical, Negocios, econòmic, El viajero, viatges i motor i altres. Fou  precursor en l’adopció d’usos periodístics com el llibre d’estil, la figura del defensor del lector i de l’estatut de redacció i té, des del 4 de maig de 1996, una edició electrònica anomenada El País Digital. Des de l’any 2001 edita una edició en anglès en col·laboració amb International Herald Tribune. Posteriorment, el 2003, inicià un projecte de col·laboració amb Le Monde i La Republica i, des del 2004, publica un suplement en castellà amb articles i reportatges del diari nord-americà The New York Times.

L’any 1984 el diari creà els Premis Ortega i Gasset, que reconeixen els treballs periodístics destacats d’un any, i el 2004 impulsà, juntament amb d’altres mitjans de premsa escrita, la creació del Premi Internacional Manuel Vázquez Montalbán. L'octubre del 2014 presentà una edició digital en català dirigida per Lluís Bassets, en la qual es traduïen automàticament les notícies més importants de la web del diari, a més de continguts propis escrits directament en català.

Llegir més...