Pià

Pia (fr), Apià (ant.)

Aspecte parcial de Pià amb la plaça de la República, a primer terme

© Fototeca.cat

Municipi del Rosselló, a la plana, al límit amb la Salanca, estès entre l’aglomeració perpinyanesa i l’Aglí; és drenat per la Llavanera, afluent, per la dreta, d’aquest riu.

L’agricultura és la base econòmica del municipi. Es conreen 690 ha, més de la meitat de les quals són de vinya (457) dedicades a la producció de vins amb denominació d’origen controlat. Hi ha 174 ha d’hortalisses al regadiu (51 d’escaroles, 28 d’espàrrecs, 24 d’enciams, 16 de tomàquets, 12 de julivert, 7 de carxofes, 6 de pastanagues, 2 de coliflors). Hi ha dues cooperatives vinícoles, amb una capacitat de 600 000 hl. Hi funciona una incipient indústria metallúrgica i d’embalatges. La població gairebé doblà al s. XIX, disminuí durant la primera meitat del s. XX i creix ràpidament per l’extensió de Perpinyà i dels pobles perifèrics. Té bones esperances sobre la industrialització del Rosselló, perquè toca la zona industrial nord de Perpinyà i és prop de la zona de Ribesaltes. El poble (2 793 h agl [1982]; 15 m alt) se situa a la dreta de la Llavanera, a 7 km de Perpinyà. L’església parroquial conserva un retaule de la Mare de Déu, de Josep Borrell, Joan Perles i Francesc Fillols, del s. XVI. Dins el terme hi ha, a més, el santuari de la Salut, església de l’antic despoblat d'Hortolanes.