OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Polinyà de la Ribera

Polinyà de Xúquer
Municipi
Ribera Baixa
Polinyà de Xúquer
Campanar de la parròquia Sagrat Sopar del Senyor de Polinyà de la Ribera
© Vicenç Salvador Torres Guerola
Municipi de la Ribera Baixa, estès a la plana al·luvial de la dreta del Xúquer (límit septentrional del terme), després de la seva confluència amb el riu Magre.
Població: 
2.492 h
[2009]
Extensió: 
13 km2

El regadiu ocupa la totalitat del territori, gràcies a l’aigua del Xúquer, a través de la séquia dels Quatre Pobles o de Corbera, i el conreu principal és actualment el del taronger (1.000 ha); resten encara 80 ha d’arrossar, record de l’antic predomini d’aquest conreu, reduït constantment els darrers decennis a favor del taronger. Hi ha magatzems de preparació de fruita. L’augment demogràfic, constant fins el 1940, s’ha deturat a causa de l’emigració, sobretot cap a França.

El poble (2.246 h agl [2006], polinyaners; 12 m alt.) és a la dreta del riu. L’església parroquial (Sant Sebastià) fou bastida el 1727 (havia estat sufragània de Corbera i de Riola fins el 1621). La població formà part de l’ Honor de Corbera fins el 1839, que adquirí l’autonomia municipal. Hom ha trobat restes romanes. El municipi comprèn l’església i caseria de Sant Bernabé de Polinyà i el barri de la Muntanyeta de Benicull. L’any 2003, l’antic poble de Benicull se segregà.

Col·laboració: 
JEC

Llegir més...