Sant Esteve del Monestir

Saint-Estève (fr), Agusà (ant.)

Municipi del Rosselló, al Riberal, dins l’àrea d’influència de Perpinyà, estès entre els contraforts meridionals del massís calcari de la Pena i la riba esquerra de la Tet; el sector occidental del terme és drenat, a més, pel torrent de la Bola.

Els conreus de regadiu, que aprofiten l’aigua de la Tet a través de les séquies del Vernet i de Pià, cobreixen les terres al·luvials del sector meridional del municipi: 475 ha d’hortalisses (enciams, productes primerencs, escaroles i tomàquets), 63 ha de fruiterars (33 d’albercoquers i 30 de presseguers). La vinya ocupa 267 ha, 231 de les quals destinades a la producció de vi dolç natural, dins el sector de la denominació de Ribesaltes. La ramaderia complementa l’economia: uns 540 caps de bestiar oví i una vintena de cabrum. La proximitat de Perpinyà ha fet possible la creació d’una zona industrial, amb una important fàbrica de conserves (300 treballadors i una producció anual de 25 000 t), una empresa d’instal·lacions de condicionament d’aire, 4 empreses de construccions elèctriques, una de mobles, una de licors i uns estudis de fotografia (42 obrers). Hi ha un museu d’art i tradicions populars. El poble (8 246 h agl [1982]; 40 m alt) es troba al límit septentrional de la plana regada, a l’indret de l’antic monestir de Sant Esteve d’Agusà, al voltant del qual sorgí; ha crescut molt ràpidament des del 1962 i han sorgit nous barris i urbanitzacions residencials.