OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Sant Jordi del Maestrat

Antic nom deel Mas d’Estellers
Municipi
Baix Maestrat
Antic nom deel Mas d’Estellers
Aspecte de la vila de Sant Jordi del Maestrat
© CIC-Moià
Municipi del Baix Maestrat, al sector septentrional de la comarca; el terme és allargassat, de SW a NE, amb el sector meridional més elevat, limitat pels colls de Càlig i de la Bassota, i el centre i el nord sobre el piemont prelitoral; és limitat al N pel riu de la Sénia.
Població: 
1.042 h
[2009]
Extensió: 
37 km2

Les aigües són drenades directament cap a la mar pel barranc de la Barbeguera o de la Figuereta, al N, el riu Cérvol, al centre, i el barranc de Surrac, al S. El 20% del territori és de muntanya improductiva. La resta correspon a conreus de secà, amb predomini tradicional de l’olivera, acompanyada de garrofers, ametllers i vinyes.

La vila (678 h agl [2006], santjordiencs; 175 m alt.) és situada sobre un petit turó, a la part SW, la més accidentada del terme, sobre la carretera de Vinaròs a Morella. La població té l’origen en uns masos d’origen islàmic —més tard anomenats el Mas d’Estellers o d’Esteller o dels Estellers— que foren concedits ja abans de la conquesta, el 1201, als cavallers Joan d’Almenara i Martí Vidal, de l’orde de Sant Jordi d’Alfama. El títol de vila i el nom actual foren concedits per Felip V de Castella el 1647.

Col·laboració: 
JFMi

Llegir més...