Sant Julià del Llor i Bonmatí

Detall d’una plaça a Bonmatí

© Fototeca.cat

Municipi de la Selva, situat al N de la comarca.

Situació i presentació

Limita al N amb el municipi d’Amer, del qual formà part fins el 1983, any en que els dos agregats se’n independitzaren. El Ter configura el límit ponentí amb la Cellera de Ter, el meridional amb Anglès i el de llevant amb Bescanó (aquest darrer, de la comarca del Gironès); limita també a llevant amb els termes de Sant Gregori i de Sant Martí de Llémena, ambdós del Gironès. Comprèn els pobles de Bonmatí, cap de municipi, i Sant Julià del Llor.

Hi arriba la carretera N-141 de Girona a Anglès. Del poble surten dues carreteres, una que mena a Sant Martí de Llémena i que enllaça amb la C-63 (Eix Selva Garrotxa) a les Planes d’Hostoles i una altra que porta a Sant Julià del Llor i enllaça també amb la C-63 a la sortida d’Anglès.

La població i l’economia

La població del municipi era de 869 h el 1986, tres anys després de la segregació del municipi d’Amer. Aquesta, que augmentà fins a 887 h el 1991 i 940 h el 2001, es concentra en gran mesura a Bonmatí, i és esparsa a la plana que rega la séquia de Sant Julià. El 2005 hi havia 1007 h.

Predomina la població ocupada en el sector industrial i de serveis. Els principals conreus del terme són l’ordi, el blat i la civada, i destaca la cria d’aviram i bestiar porcí. Destaca la indústria tèxtil, per bé que també s’hi localitzen empreses del sector dels plàstics, la metal·lúrgia i els materials per a la construcció. El segle XVIII hi havia estat destacada l’explotació de galena. El cap de municipi celebra mercat cada dijous.

El poble de Bonmatí

El poble de Bonmatí (898 h el 2005), cap del municipi, és situat a l’extrem SW del terme, a 160 m d’altitud, i constitueix un dels pocs nuclis aglomerats del terme. El seu origen s’ha de buscar en la colònia tèxtil de Bonmatí, formada a la fi del segle XIX aprofitant l’aigua del Ter i que actualment constitueix un barri més. La colònia fou impulsada per Manuel Bonmatí de Cendra, propietari de l’antic mas i molí fariner de Bonmatí, a qui també s’atribueix la construcció del pont que comunica la població amb la carretera de Girona a Amer.

Les festes de primavera, per la Segona Pasqua fan la funció de festa major de Bonmatí i tenen per actes principals el sopar de germanor i la trobada i l’audició sardanista. Es deixà de celebrar la festa de la Independència, el 22 de febrer, en commemoració de la segregació d’Amer.

Altres indrets del terme

El poble de Sant Julià del Llor (109 h el 2005) es troba al sector SE del terme, prop del Ter. La població és en gran part esparsa per la plana regada per la séquia de Sant Julià, que arriba fins al poble de Bonmatí. Si bé hom té notícia també d’estacions iberoromanes a Sant Julià del Llor, el lloc de Sant Julià és esmentat per primera vegada el 949 (Lauro) i la parròquia de Sant Julià del Llor  existia ja al segle XI. L’actual església parroquial, bastida posteriorment, s’alça dalt d’un turó dominant la plana. Prop del nucli hi ha un pont medieval sobre l’antic llit del Ter, desviat després cap a la dreta, que hom suposa reconstruït a partir d’un antic pont romà del qual queden rastres. El monestir d’Amer hi tingué moltes possessions. El 1363 la jurisdicció fou venuda pel rei a la ciutat de Girona i el 1381 a l’abat d’Amer; el 1698 consta com a lloc reial. Celebra la festa major el darrer diumenge d’agost.