OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Saünc

SinònimSahún, Grafia tradicional deSahun
Municipi
Franja de Ponent
SinònimSahún, Grafia tradicional deSahun
Municipi de la Ribagorça, al límit amb la vall aragonesa de Gistau, a la vall de Benasc, aigua amunt de l’estret de Saünc.
Població: 
331 h
[2006]
Extensió: 
76 km2

S'estén als vessants meridionals del pic de Pocets (3.371 m alt), el d’Escorbets (2.209 m) i els pics de Bagüenyola (3.009 m), i comprèn dues grans valls afluents de l’Éssera per la dreta: la vall de Saünc, drenada pel torrent de Llisat, que davalla de l’estany de Barbarissa, i la vall de Grist, formada per les valls de Llardana i dels Ivons i que rep per la dreta l’aigüeta de la Vall (que té com a capçalera la vall de Bagüenya). A l’esquerra de l’Éssera hi ha l’antic terme d’Eressué, presidit pel pic d’Eressué (1.825 m). Les valls de capçalera, centrades per extensos circs lacustres (alguns d’alimentats per geleres) i amb extensos pasturatges, són aprofitades per a la transhumància d’estiu. Hi ha grans extensions de bosc (710 ha de pi negre i avets, fagedes i boixedes) i matollar (40 ha). Els conreus es limiten als cereals i les patates al secà, i a sectors de regadiu amb hortalisses, patates i arbres fruiters.

El poble (142 h [1996]; 1.124 m alt) és a la dreta de l’Éssera, on parteix el camí que, a través de la vall de Saünc i del coll de Saünc (1 989 m), uneix les valls de Benasc i de Gistau. L’església parroquial és dedicada a sant Joan Baptista. El municipi comprèn també els pobles de Grist i Eressué i el santuari de Goient.

Col·laboració: 
TLlC

Llegir més...