i Vallmanya | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Vallmanya

Llogaret
Segrià
El canal de Vallmanya, braçal del d’Aragó i Catalunya, dins el terme d’Alcarràs, a l’extrem de ponent del Pla de Lleida (Segrià)
© Fototeca.cat
Llogaret i antic terme del municipi d’Alcarràs (Segrià), a l’extrem occidental del terme, a ponent de la serra del Coscollar.
Població: 
5 h
[2009]

Es tracta d’una extensa propietat (inicialment 3500 ha) regada pel canal d’Aragó i Catalunya ( canal de Vallmanya ), amb desguassos vers el Cinca. Presideix el nucli l’antiga casa senyorial (edifici del s. XVII, recentment restaurat); a poca distància hi ha la casa dels caçadors. En un turó immediat hom trobà ceràmica romana i, a prop, sepultures megalítiques. Al s. XV el terme constituïa una senyoria dels Santcliment d’Alcarràs, que en 1432-52 pugnaren a mà armada contra el capítol de Lleida. Després passà a ésser propietat del monestir de Poblet, que el vengué al començament del s. XIX a la família de naviliers asturians Mier-Chaves; l’adquirí al s. XX el polític i arquitecte lleidatà Agapit Lamarca, sogre de Francesc Macià. La major part de la propietat (que no enclou les cases) ha estat expropiada el 1968 per l’Instituto Nacional de Colonización.

Llegir més...