OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Vilanova d’Éssera

Municipi
Franja de Ponent
Vilanova d’Éssera
© Fototeca.cat
Municipi de la Ribagorça, a la vall de Benasc, estès a la dreta de l’Éssera, entre l’estret de Saünc i els plans de Castilló de Sos.
Població: 
154 h
[2006]
Extensió: 
7 km2

El terme comprèn el vessant de la serra de Gia, avall de la creu de Gia, i l’estreta plana de la vora del riu. La major part del sòl és ocupat per matollar, prades i terres improductives. Els conreus ocupen 115 ha (1991), és a dir, el 16% de la superfície, 87 de secà i 28 de regadiu), destinats a farratge. La ramaderia és la principal activitat econòmica: 152 caps de boví el 1989, destinats a la producció de llet.

El poble (94 h agl [1991]; 982 m alt) és situat en un coster, al voltant de l’església parroquial (Santa Maria), romànica, de la primera meitat del segle XII, d’una nau i absis semicircular. Al N del poble, també a mig vessant, hi ha l’església de Sant Pere de Vilanova, que fou també parroquial, matriu de la de Sessué; és de la mateixa època que la de Santa Maria, però té un portal més interessant, amb un crismó, i un retaule pintat del segle XVI.

Col·laboració: 
MxC

Llegir més...