acetal

m
Química

Qualsevol dels gem- dièters, composts que resulten de la condensació dels aldehids o cetones amb alcohols en presència de catalitzadors àcids:

Hom no obté, generalment, els acetals derivats de les cetones (anomenats, abans, cetals ) per condensació directa, excepte quan són utilitzats poliols, els quals donen acetals heterocíclics. Quan la reacció directa falla, els acetals poden ésser obtinguts a partir d’aldehids o cetones i d’èsters ortofòrmics. Els que deriven de l’acetaldehid són fabricats industrialment per addició catalítica d’un alcohol sobre l’acetilè o un èter vinílic. Hom obté, en aquest darrer cas, acetals mixts :

els quals resulten també del bescanvi entre un acetal i un alcohol. Els acetals són estables en medi alcalí i envers els oxidants; els que tenen un pes molecular baix són líquids destil·lables d'olor agradable. Llur formació és reversible i els àcids diluïts regeneren fàcilment l'alcohol i l'aldehid; en síntesi, això permet de protegir temporalment un grup aldehid mentre hom opera sobre la resta de la molècula. Diversos acetals simples, principalment el dimetoximetà (metilal), l'1,1-dimetoxietà, el dietoximetà (etilal) i l'1,1-dietoxietà (acetal) són utilitzats com a dissolvents. Els altres acetals importants són els acetals polivinílics (acetal polivinílic) i els que deriven d'aldehids odorants. El perfum d'aquests és més feble però més estable que el dels aldehids progenitors, i llur resistència als àlcalis els fa especialment útils en saboneria.