i asparagina | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

asparagina

àcid aminosuccinàmic, NH2COCH2CH(NH2)COOH
substantiu femeníf
Bioquímica
àcid aminosuccinàmic, NH2COCH2CH(NH2)COOH
bioquímica bioq
Aminoàcid natural, no essencial, que intervé en el metabolisme del nitrogen en els vegetals.

La forma levogira (L(-)-asparagina) és especialment abundant a les arrels i als brots de les lleguminoses i dels espàrrecs, d’on és extreta per hidròlisi enzimàtica; també és obtinguda sintèticament. Cristal·litza com a monohidrat C 4 H 8 N 2 O 3 ·H 2 O que es fon a l’entorn de 234-235°C. La funció amida li comunica propietats hidròfiles (la hidròlisi àcida o alcalina dóna amoníac i àcid aspàrtic). És emprada com a diürètic i per a preparar alguns medis de cultiu especials en bacteriologia. Sembla ser que es tracta d’una substància indispensable en el desenvolupament de certes cèl·lules canceroses.

Llegir més...