OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

àteles

Nom científic de l’Ateles sp, mona aranya
substantiu masculím
Mastologia
Nom científic de l’Ateles sp, mona aranya
Àteles penjada d'una branca
© Fototeca.cat
zoologia zool
Gènere de primats platirrins de la família dels cèbids, anomenats també mones aranya, que tenen les extremitats molt llargues i fràgils, i la cua, que és prènsil, també molt llarga.

Els manca el dit polze, o és molt reduït; els altres dits són llargs i prims, com ganxos. Mesuren mig metre d’alçària i són de colors variables segons les espècies, des de tons daurats fins a negres. Tenen el cap petit i la cara glabra; llur encèfal és una mica més desenvolupat que el de la resta dels platirrins. Habiten en grups als boscs espessos i menen una vida exclusivament arborícola. Es traslladen saltant d’una branca a l’altra, penjant-se pels braços i per la cua (braquiació). S'alimenten de vegetals i de fruites. Habiten Mèxic i el Brasil. L’espècie A. variegatus és pròpia de l’alt Amazones. Llur carn és apreciada pels indígenes.

Llegir més...