banana

plàtan
f
Botànica
Agronomia

Bananes

© Fototeca.cat - Corel

Fruit en baia oblonga i arquejada del bananer, de pell gruixuda i de polpa farinosa, molt rica en sucre (19-25%), però pobra en sodi, mancada de llavors i comestible.

Les bananes, també anomenades, bé que impròpiament, plàtans, solen ésser recol·lectades encara verdes; en madurar esdevenen grogues, clapades de marró. D’un valor alimentari molt elevat, hom les consum crues, fregides o cuinades. Hom n'obté, a més, farines i el vi de bananes.

La producció i comercialització de la banana

Des del principi de la dècada de 1960 la producció mundial de bananes s'ha quadruplicat, i l'any 2011 es comptabilitzaren 145.443.115 tones (segons dades de la FAO). Els principals països productors, al principi del període esmentat, eren Uganda (3.700.000 t), el Brasil (2.823.040 t), l'Equador (2.597.000 t) i l'Índia (2.257.000 t), seguits per Colòmbia (1.275.000 t), les Filipines (1.041.060 t) i Burundi (1.000.000 t).  El 2011, els països capdavanters en la producció foren l'Índia (29.667.000 t), la Xina (10.705.740 t), Uganda (10.547.400 t) i les Filipines (9.165.040 t), seguits per l'Equador (7.427.780 t), el Brasil (7.329.470 t), Indonèsia (6.132.700 t), Ghana (3.619.830 t) i el Camerun (3.400.000 t).

La banana és de comercialització difícil perquè es conserva amb dificultats i el pes n'encareix el transport i per aquest motiu les plantacions de bananers destinades a l’exportació se situen vora el mar i el fruit es recull verd. El comerç exterior de bananes és dominat per l'Amèrica Llatina (amb més de 11.500.00 t, el 2010), amb l'Equador al capdavant, amb un 43% d'aquesta producció.

L’excés de producció i la gran quantitat de residu han fet desenvolupar tecnologies per a transformar el fruit en un producte alimentari més estable. Entre aquests productes, ja habituals en certs mercats, hi ha el mateix fruit en xarop (30° Brix i pasteuritzat), el puré i el fruit tallat deshidratat o fregit, el suc concentrat i les begudes elaborades a partir del suc. En un sector més industrial per a l’aprofitament de residus i dels fruits lesionats és possible la recuperació de midó i l’obtenció d’alcohol o de proteïna monocel·lular per un procés de fermentació.

A l’Estat espanyol, les Illes Canàries són productores d'una varietat de banana, comercialitzada amb el nom de plàtan de Canàries, amb una producció anual estable situada entre les 300.000 i les 400.000 t.

Composició de 100 g de polpa de banana
aigua 69,9%
hidrats de carboni 20,2%
cel·lulosa 8,1%
proteïnes 1,3%
lípids 0,4%
àcid màlic 500 mg
àcid cítric 150 mg
àcid oxàlic 6 mg
potassi 400 mg
fòsfor 28 mg
sodi 2 mg
ferro 0,6 mg
vit B1 0,1 mg
vit B2 0,6 mg
vit C 8 mg