i banana | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

banana

sinònimplàtan
substantiu femeníf
Agronomia    Botànica
sinònimplàtan
Plàtans
© Fototeca.cat - Corel
botànica bot i agricultura agr
Fruit en baia oblonga i arquejada del bananer, de pell gruixuda i de polpa farinosa, molt rica en sucre (19-25%), però pobra en sodi, mancada de llavors i comestible.

Les bananes, també anomenades, bé que impròpiament, plàtans, solen ésser recol·lectades encara verdes; en madurar esdevenen grogues, clapades de marró. D’un valor alimentari molt elevat, hom les consum crues, fregides o cuinades. Hom n'obté, a més, farines i el vi de bananes.

La producció i comercialització de la banana

Des del principi de la dècada de 1960 la producció mundial de bananes s'ha quadruplicat, i l'any 2011 es comptabilitzaren 145.443.115 tones (segons dades de la FAO). Els principals països productors, al principi del període esmentat, eren Uganda (3.700.000 t), el Brasil (2.823.040 t), l'Equador (2.597.000 t) i l'Índia (2.257.000 t), seguits per Colòmbia (1.275.000 t), les Filipines (1.041.060 t) i Burundi (1.000.000 t).  El 2011, els països capdavanters en la producció foren l'Índia (29.667.000 t), la Xina (10.705.740 t), Uganda (10.547.400 t) i les Filipines (9.165.040 t), seguits per l'Equador (7.427.780 t), el Brasil (7.329.470 t), Indonèsia (6.132.700 t ), Ghana (3.619.830 t) i el Camerun (3.400.000 t).

La banana és de comercialització difícil perquè es conserva amb dificultats i el pes n'encareix el transport i per aquest motiu les plantacions de bananers destinades a l’exportació se situen vora el mar i el fruit es recull verd. El comerç exterior de bananes és dominat per l'Amèrica Llatina (amb més de 11.500.00 t, el 2010), amb l'Equador al capdavant, amb un 43% d'aquesta producció.

L’excés de producció i la gran quantitat de residu han fet desenvolupar tecnologies per a transformar el fruit en un producte alimentari més estable. Entre aquests productes, ja habituals en certs mercats, hi ha el mateix fruit en xarop (30° Brix i pasteuritzat), el puré i el fruit tallat deshidratat o fregit, el suc concentrat i les begudes elaborades a partir del suc. En un sector més industrial per a l’aprofitament de residus i dels fruits lesionats és possible la recuperació de midó i l’obtenció d’alcohol o de proteïna monocel·lular per un procés de fermentació.

A l’Estat espanyol, les Illes Canàries són productores d'una varietat de banana, comercialitzada amb el nom de plàtan de Canàries, amb una producció anual estable situada entre les 300.000 i les 400.000 t.

Composició de 100 g de polpa de banana

  1. aigua: 69,9%
  2. hidrats de carboni: 20,2%
  3. cel·lulosa: 8,1%
  4. proteïnes: 1,3%
  5. lípids: 0,4%
  6. àcid màlic: 500 mg
  7. àcid cítric: 150 mg
  8. àcid oxàlic: 6 mg
  9. potassi: 400 mg
  10. fòsfor: 28 mg
  11. sodi: 2 mg
  12. ferro : 0,6 mg
  13. vit B1: 0,1 mg
  14. vit B2: 0,6 mg
  15. vit C: 8 mg

Col·laboració: 
RFG / RTF / RCB
Llegir més...