i camell | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

camell

Nom científic delCamelus sp
substantiu masculím
Zoologia
Nom científic delCamelus sp
Camells
© Fototeca.cat - Corel
zoologia zool
Gènere de mamífers de l’ordre dels artiodàctils, de la família dels camèlids, de dimensions grans, de cos robust, amb un o dos geps dorsals, de potes llargues i primes i de coll molt allargat, fort i flexible.

Els camells tenen un pelatge abundant, amb pèls fins i llargs, les orelles petites, els ulls grossos i sortints i el llavi superior partit en dues meitats, que poden moure's independentment; els narius, en forma de fesa, poden tancar-se completament. Els geps són masses adiposes que canvien de volum molt fàcilment; són reserves de greix que els camells acumulen quan tenen aliment abundant, i que consumeixen en períodes de dejuni o de treball excessiu. A la juntura de les potes anteriors del tronc, als colzes i als genolls tenen unes callositats que els serveixen per a estintolar-se quan s’ajeuen a terra doblegant els genolls; aquestes callositats solament apareixen, fins i tot ja en els fetus, en els camells domesticats, i no es troben en els camells que encara resten salvatges. Tenen el tercer dit i el quart ben desenvolupats i recoberts per sota per un únic coixinet convex, elàstic, com una sola, que fa que puguin caminar per terrenys poc compactes sense ensorrar-se. L’estómac dels camells, pròxim al dels remugants, té tres cavitats (manca de llibret), i nombroses expansions o cel·les aqüíferes, que constitueixen una reserva d’aigua metabòlica. Tenen poques exigències alimentàries i s’acontenten amb herbes seques; solen ésser àvids de sal. Els camells, que solen viure de 20 a 35 anys, tenen un temperament variable i irascible. Viuen en domesticitat des de temps remots. Les races de càrrega tenen el tronc i les extremitats més robusts, i tenen menys alçada; les races de muntar són més esveltes, altes i àgils. La llet de les camelles és aprofitada, i del pèl hom en fa teixits suaus i càlids, molt apreciats.

Una de les espècies actuals de camells és el camell comú ( C. dromedarius ), anomenat sovint dromedari , que té un sol gep. L’altra espècie, el camell bactrià ( C. bactrianus ), té dos geps, és més robust que el camell comú i té les potes més curtes i el pelatge molt més llarg i de tons bruns. És propi de l’Àsia Central i habita una regió molt àmplia. En alguns punts desèrtics (com el desert de Gobi) n'hi ha alguns ramats salvatges. Els domèstics són molt abundants i en alguns aspectes són més pròxims als camèlids d’Amèrica del Sud que no al camell comú, ja que estan adaptats a resistir grans freds, però, per contra, no suporten la calor excessiva ni la manca d’aigua. Antigament constituïen caravanes que transportaven mercaderies des d’Àsia fins a l’Europa oriental.

Col·laboració: 
GEG
Llegir més...