i cangur | enciclopèdia.cat

☰ Navegació pels sumaris

Gran enciclopèdia catalana

cangur

cangurú, Nom científic delMacropus sp
substantiu masculím
Zoologia
cangurú, Nom científic delMacropus sp
Cangur, mamífer marsupial australià
© Corel Professional Photos
zoologia zool
Gènere de mamífers marsupials de la família dels macropòdids, de dimensions mitjanes o grosses, de tronc llarg, amb la part anterior menys desenvolupada que la posterior.

Les potes anteriors són curtes i dèbils, i l’animal les empra per a agafar l’aliment; les posteriors són llargues i fortes, adaptades al salt, a la defensa, i serveixen de suport a l’animal juntament amb la cua, que és llarga i musculada. El cap és relativament petit, i les orelles, llargues i punxegudes; el dentat és monofiodòntic. A l’abdomen les femelles tenen el marsupi o bossa marsupial, ampla i profunda, dins la qual hi ha les glàndules mamàries en nombre de quatre. El període de gestació dura de 30 a 40 dies, i els nounats, prematurs, que atenyen uns 20 mm de longitud, acaben llur desenvolupament en el marsupi. Els cangurs són animals herbívors, que viuen en ramats, actualment molt disminuïts a causa de la caça a què han estat sotmesos. Retrets i pacífics, però temibles en ésser atacats, són característics de la fauna australiana i s’estenen per quasi tot el continent. Les espècies més importants del gènere Macropus són: M. major , que ateny gairebé 3 m de longitud i té el pelatge de color grisós; M. fulginosus , més petit que l’anterior i de color bru; i M. rufus , els mascles de la qual tenen les parts superiors d’un color roig i les femelles són de color gris blavós.

Col·laboració: 
JCC
Llegir més...