i centrifugadora | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

centrifugadora

centrífuga, turbina
substantiu femeníf
Indústria i tecnologia
centrífuga, turbina
Centrifugadora filtradora
© Fototeca.cat
tecnologia tecnol
Màquina destinada a fer centrifugacions, que consisteix en un recipient, generalment cilíndric, que gira sobre un eix, vertical o horitzontal, dins un cos extern fix.

Les centrifugadores per a filtrar o escórrer ( filtradores o escorredores centrífugues ) tenen la paret lateral del recipient rotatori (anomenada bombo ) perforada a fi de donar pas al líquid. Tant l’alimentació com l’evacuació de la matèria filtrada o escorreguda, pot efectuar-se de manera intermitent o contínua; és el tipus d’aparell emprat per al dessecament del carbó o per a eixugar la roba de la bugada, entre d’altres aplicacions. En altres tipus de centrifugadores, el líquid clar o menys dens surt per un tub axial, i el líquid més dens o les partícules sòlides que s’han desplaçat cap a les parets són dipositats al fons ( sedimentadors ) o són evacuades de manera contínua per una sortida lateral pròxima al fons ( extractors, concentradors i separadors ).

Centrifugadora de plats, emprada en la indústria alimentària
© Fototeca.cat

Les centrifugadores de plats , molt utilitzades en la indústria de l’alimentació (concentració i descrematge de la llet, etc), consten de fins a un centenear de discs metàl·lics molt prims, de forma troncocònica, que en girar a alta velocitat empenyen el líquid més dens cap enfora i fan pujar el més lleuger cap al centre de l’eix, des d’on és evacuat cap enfora.

Un tipus especial és la ultracentrifugadora , utilitzada en els laboratoris per a separar per sedimentació les mostres contingudes dins els tubs d’assaig, i que consisteix en una sèrie de safates articulades sobre un eix central que, en girar a alta velocitat, es van obrint fins que els tubs continguts en elles arriben a situar-se en un pla horitzontal.

Llegir més...