OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

escorbut

escorbuto (es), scurvy (en)
substantiu masculím
Medicina
escorbuto (es), scurvy (en)
patologia pat
Malaltia produïda per manca d’àcid ascòrbic (vitamina C) en l’alimentació (avitominosi C).

La malaltia era corrent en els viatges al voltant del món del s XVI, en les expedicions polars i en els presoners de guerra, per manca d’aliments frescs; durant la Primera Guerra Mundial es presentà de forma epidèmica. Apareix al cap de 3 o 4 mesos de avitaminosi. En mancar la vitamina C es produeix una alteració en la síntesi del teixit col·lagen i això determina fragilitat dels capil·lars sanguinis, mala cicatrització de les ferides i anomalies en els ossos. En les persones adultes, la malaltia produeix hemorràgies en els fol·licles pilosos i en la pell, sobretot de les cames, hemorràgies, tumefacció, ulceració i infecció de les genives i lesió i caiguda de les dents, mala cicatrització de les ferides, hemorràgies i atròfia musculars i trastorns psíquics. En els infants, la malaltia es presenta sobretot entre els 6 i els 12 mesos de vida si només són alimentats amb sopes de llet, sense fruita ni verdura; produeix hemorràgies doloroses als ossos, enfonsament de l’estern amb protrusió de les puntes de les costelles (rosari escorbútic), hemorràgies cerebrals i a la pell i afectació de les genives si ja han sortit les dents, igual que en els adults. En tots els casos hi sol haver, a més, anèmia. La prevenció de la malaltia és senzilla: només cal introduir en la dieta aliments que continguin la vitamina C o donar-ne suplements a part. El tractament és fet també a base de suplements de vitamina C.

Col·laboració: 
JaViB

Llegir més...