caixer

kašer (he)
kosher (en)
adj
Judaisme

Ritualment pur, net, preparat d’acord amb la llei judaica; és aplicat especialment als aliments.

Segons les normes del judaisme, les prescripcions més estrictes es donen en la carn. Aquesta ha d’ésser d’animals remugants i tenir la peülla forcada, la qual cosa inclou el bou, la vaca, l’ovella, el marrà, la cabra, el boc i els cabrits. L’aviram serà considerat caixer si s’ha sacrificat d’acord amb el ritual prescrit per un carnisser religiós, mentre que el consum d’ocells de presa i no domèstics i els insectes no està permès. Només els peixos amb aletes i escates són considerats aptes per al consum, i pel que fa als ous i lactis, només estan permesos si provenen d’animals caixer. L’elaboració del vi és també sotmesa a alguns procediments especials. El 1995 hom establí a Capçanes (Priorat) el primer celler caixer de Catalunya. Les normes caixer també prohibeixen la barreja de determinats aliments en el mateix àpat, com per exemple els lactis i la carn, o la ingestió de determinats aliments que hagin estat recol·lectats, tractats o cuinats per persones que no són jueves.