i llebre | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

llebre

Nom científic de laLepus sp, liebre (es), hare (en)
substantiu femeníf
Zoologia
Nom científic de laLepus sp, liebre (es), hare (en)
zoologia zool
Gènere de mamífers rosegadors de l’ordre dels lagomorfs, de la família dels lepòrids, que atenyen de 50 a 70 cm de longitud, amb una cua d’uns 5-8 cm, orelles grosses i amb la punta negra i cos llarg i comprimit lateralment.

Les potes posteriors són adaptades al salt i a la cursa, per la qual cosa són més llargues que les anteriors. El pelatge és curt i dens, de color terrós grisenc mesclat amb negre. Habiten a la superfície del sòl i no fan lludrigueres; són de costums nocturns i s’alimenten de vegetals. La carn de llebre és comestible i molt apreciada; la pell és emprada en pelleteria. N'hi ha unes 16 espècies, les quals són cosmopolites, llevat de l’Amèrica del Sud i d’una part de l’Àfrica occidental. La llebre comuna (L. europaeus) habita a l’Europa central i és corrent als Països Catalans; la llebre de les neus o llebre muntanyesa (L. timidus) habita en altures de més de 1 000 m als Alps i a l’Europa septentrional i té un pelatge de color terrós a l’estiu i blanc a l’hivern; la llebre polar (L. articus) habita a les zones àrtiques d’Amèrica, és més forta que les altres i té també dos colors de pelatge, segons l’estació; la llebre americana (L. americanus) és molt semblant a la llebre comuna; la llebre californiana ( L. californianus) habita al nord de Mèxic i a molts indrets desèrtics dels EUA.

Col·laboració: 
BMA
Llegir més...