OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

mart

marta, marta (es), marten (en), Martes sp (nc)
substantiu masculím
Mastologia
marta, marta (es), marten (en), Martes sp (nc)
Mart comú
Surreyjohn (cc-by-sa-3.0)
zoologia zool
Gènere de mamífers de l’ordre dels carnívors, de la família dels mustèlids, que atenyen uns 50 cm de longitud, amb el pelatge burell i una gran taca groga a la gorja.

Són animals nocturns i arborícoles, i s’alimenten de mamífers, ocells, etc. La seva pell és molt apreciada en pelleteria; això fa que durant anys hagi estat molt caçat, però actualment és protegit, per tal d’evitar-se l’extinció. El mart comú (Martes martes) ateny uns 40-50 cm de longitud, i la cua n'arriba a fer uns 20-27; pesa 1-2,5 kg, i fa 15 cm d’altura a la creu. Habita per tot Europa i a una part del sud d’Àsia. Als Països Catalans n'hi ha a les zones pirinenques i a les Illes. El mart gibelí o gibelí (Martes zibellina) ateny uns 30-45 cm de longitud, i la cua en fa uns 14-18. És molt caçat, per tal d’aprofitar-ne la pell. Actualment habita en algunes regions de Rússia, on és protegit. El mart de gorja groga o gorjagroc (Martes flavigula) habita a Sibèria, la Xina, l’Índia i Indonèsia, i el mart americà (Martes americana) habita al Canadà i als EUA.

Col·laboració: 
AdCP

Llegir més...