moniato

batata, moniatera, patata de Màlaga, boniato (es), sweet potato (en), Ipomoea batatas (nc.)

m
Botànica
Agronomia

Conreu de moniatos

(CC0)

Planta herbàcia de règim anual, de la família de les convolvulàcies, amb tubercles subterranis, oblongs o fusiformes, comestibles, amb fulles amplament ovades, enteres o lobulades, de base truncada o cordada, amb flors blanques o purpúries i amb fruits en càpsula (moniato).

Procedeix de l’Amèrica tropical, on ja era conreada pels amerindis. De conreu propi de països amb mà d’obra abundant i, en general, escassament desenvolupats, s’adapta molt bé als sòls lleugers i de fàcil esmicolament, com les margues sorrenques. Ara bé, per a assolir alts rendiments calen normalment de quatre a cinc mesos càlids, sòls fèrtils i un conreu acurat. Actualment el seu conreu es dóna en moltes zones càlides i temperades, incloses moltes comarques catalanes. Vol sòls arenosos, humitat i temperatures altes. El principal país productor és Nigèria. També s’estén el conreu pel Japó, on hom l’utilitza per a l’obtenció de midó i alcohol. Als EUA és produït comercialment des de Nova Jersey cap al S i l’W, i fins al sud de Califòrnia. Altres àrees de producció es troben a Ghana, Uganda, Indonèsia, Costa d’Ivori i Taiwan. El comerç internacional és nul.