OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

nemertins

rincocels
substantiu masculím
pluralpl
Zoologia

Sumari de l’article

rincocels
zoologia zool
Embrancament d’animals metazous triploblàstics caracteritzats bàsicament per la possessió d’una trompa o probòscide retràctil i de longitud més o menys igual a la de la resta del cos de l’animal.

Tenen un tub digestiu complet, amb la boca en posició subventral, puix que al seu lloc normal s’obre el rincocel, o cavitat de la trompa. No tenen cavitats celòmiques, puix que el celoma és obliterat per teixit parenquimàtic, i solament hi ha cavitats per a allotjar les gònades. No tenen aparell respiratori, per tal com la respiració és cutània; l’aparell circulatori té vasos dorsals i ventrals, i el sistema excretor és format per protonefridis. El sistema nerviós, sense ganglis, forma un collar que envolta la beina de la trompa. La fecundació és externa, i el desenvolupament és indirecte, mitjançant larves pilidi. La longitud del cos és molt variable, puix que va des d’alguns mil·límetres fins a 20 m o més, però no ultrapassen mai una amplada de 10 mm. Tots són carnívors, i agafen les preses amb la trompa. Gairebé tots són marins; alguns habiten a les aigües dolces o bé a la terra humida, i poques espècies són paràsites.

Filogenèticament, hom creu que descendeixen dels poliquets errants. La classificació es basa en la posició dels cordons nerviosos respecte a la paret del cos, i també segons que la trompa sigui armada o inerme; així, en resulten dues classes: anoploides (inermes) i enoploides (armats).

Sistemàtica de l'embrancament dels nemertins

classe dels anoploides        
  ordre dels paleonemertins      
    subordre dels protonemertins Carinina sp  
    subordre dels mesonemertins Cephalothryx sp  
  ordre dels heteronemertins   Lineus sp  
 classe dels enoploides        
  ordre dels haplonemertins       
    subordre dels pelagonemertins Nemertes sp  nemerte
    subordre dels geonemertins Geonemertes sp   
  ordre dels bdel·lonemertins    Malacobdella sp  

Col·laboració: 
JEF

Llegir més...