i olivera | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

olivera

Nom científic de l’Olea europaea, oliu, oliver, olivo (es), olive tree (en)
substantiu femeníf
Agronomia    Botànica
Nom científic de l’Olea europaea, oliu, oliver, olivo (es), olive tree (en)
olivera
© Fototeca.cat
botànica bot i agricultura agr
Arbre perennifoli, de la família de les oleàcies, de 5 a 12 m d’alt, de soca i tronc gruixuts, de fulles lanceolades, rígides i enteres, de flors blanques i petites, agrupades en ramells axil·lars, i de fruits en drupa el·lipsoidal, primerament verds i finalment negres.

Els fruits, les olives, són comestibles i proporcionen un excel·lent oli de cuina. La fusta és molt apreciada en la fabricació de mobles i d’estris diversos. És un arbre molt conreat a la regió mediterrània, d’on és oriünd.

Detall de branca d'olivera amb fruits
© MC
L’olivera com a símbol de la pau té origen en el colom que tornà a l’arca de Noè portant-ne un branquilló. Pintat sovint en sepulcres cristians primitius, és símbol de la pau eterna. Els pobles mediterranis li han atribuït sempre un valor religiós: creada per Atena, amb les seves branques foren coronats els guanyadors dels Jocs Olímpics; els romans la utilitzaven en cerimònies lustrals; els jueus en portaven rams en la festa de la Dedicació. Juntament amb les palmes, els cristians en porten branques a la processó dels rams.

Llegir més...