OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

paó

Sinònim pavó, Sinònim pago, pavo real (es), peacock (en), Nom científicPavo cristatus (la)
substantiu masculím
Ornitologia
Sinònim pavó, Sinònim pago, pavo real (es), peacock (en), Nom científicPavo cristatus (la)
Paons mascle (esquerra) i femella
(CC0)
ornitologia ornit
Ocell de l’ordre dels fasianiformes, de la família dels fasiànids, de marcat dimorfisme sexual, de 100 a 125 centímetres de llargada, cara nua i blanca, cresta de plomes rígides, cap, coll i pit blaus, ales i cua brunes, aquesta coberta de llargues plomes d’un verd i d’un daurat iridescents amb una taca oval a l’extrem, les quals pot dreçar formant ventall.

Els mascles atenyen de 100 a 125 cm (sense comptar la falsa cua, formada per les supracaudals) i tenen el cap, el coll i el pit de color blau metàl·lic, les parts superiors grisenques amb ratlles fosques i les ales i la resta del cos marró fosc; presenten un plomall al cap; les supracaudals poden atènyer 150 cm, són d’una gran bellesa i poden ésser desplegades en ventall durant les exhibicions nupcials.

Les femelles no arriben als 100 cm, són de plomatge inconspicu, tenen el plomall del cap més reduït i llurs supracaudals són de dimensions normals. És originari de Sri Lanka i del sud de l’Índia, però ja era conegut pels grecs i els romans, que l’aclimataren a Europa com a ocell semidomèstic. Actualment és freqüent als parcs com a ocell d’adornament i hom n'ha aconseguit diverses varietats (blanca, d’ales negres, etc.).

Paó representat a l’església de San Vitale de Ravenna

Símbol de la vanitat, fou usat a l’antigor com a motiu ornamental i atribut de la deessa Juno. L’art paleocristià i bizantí, inspirant-se en el persa, l’utilitzà com a imatge de la immortalitat de l’ànima o de la volta del cel, sobretot en els sarcòfags d’Aquileia (segle IV) i de Ravenna (segle VI). Com a tema iconogràfic retornà especialment amb el simbolisme i el Modernisme, en part per influència de la pintura japonesa.

Col·laboració: 
JEF

Llegir més...