i perera | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

perera

Nom científic Pyrus communis, perer, peral (es), pear tree (en)
substantiu femeníf
Agronomia    Botànica
Nom científic Pyrus communis, perer, peral (es), pear tree (en)
Pera
© C.I.C -Moià
botànica bot i agricultura agr
Arbre caducifoli, de la família de les rosàcies, de fins a 15 m d’alt, de fulles ovades, de flors blanques, disposades en petits corimbes, i de fruits comestibles (les peres).

Hom dóna el nom de perera borda a les formes silvestres i subspontànies, que es fan als boscs de la muntanya mitjana. És conreat a totes les zones temperades del món, i comprèn nombroses culti-vars. Prefereix sòls pregons, ben drenats i fèrtils, i és atacat per diverses malures criptogàmiques. La pera, amb la poma i el préssec, constitueix, després dels cítrics, el grup de fruita fresca més important en els aspectes paisatgístic i econòmic dels Països Catalans, per davant de la fruita seca més notable com ara l’ametlla i l’avellana.

Als Països Catalans, hom inicià en el decenni 1920-30 prop de la ciutat de Lleida la plantació regular de pereres; hom introduí a partir dels anys cinquanta (les plantacions de postguerra havien reprès el 1946) la varietat Jules Guyot, popularitzada amb el nom de llimonera, pera primerenca però que té l’inconvenient de conservar-se només dos o tres mesos. Això explica els esforços actuals a diversificar la producció (varietats Williams, Red Barlett, britàniques; blanqueta, castellana; Ercolini, més recent, italiana).

Flor de la perera
© C.I.C -Moià
L’any 1982, la producció de peres als Països Catalans fou de 2.550.350 qm i la superfície conreada de 18.142 ha. La regió de Lleida, amb 1.875.790 qm, tenia la màxima producció de tot l’estat. Cal advertir que les xifres de superfícies es refereixen sempre a les plantacions regulars, car és impossible de calcular la que representen els centenars de milers d’arbres disseminats, que solen assolir una productivitat molt inferior.

Col·laboració: 
JRe / R
Llegir més...