OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

pesolera

pèsol, Nom científic Pisum sativum ssp sativum
substantiu femeníf
Botànica    Agronomia
pèsol, Nom científic Pisum sativum ssp sativum
pesolera
Forest and Kim Starr (CC BY 2.0)
botànica bot i agricultura agr
Planta herbàcia anual, de la família de les papilionàcies, glauca, de tiges enfiladisses de 50 a 200 cm de llarg; de fulles paripinnades i terminades en circell, amb folíols el·líptics i amb estípules grosses i ovals; de flors blanques o purpúries, agrupades en raïms triflors; de fruits en llegum, i de llavors (els pèsols) rodones, verdes o groguenques, i llises o rugoses.

Les llavors són consumides en fresc i en conserva, i la planta sencera és farratgera. Oriünda de l’Àsia central, ja era conreada a Europa en temps neolítics. Actualment és estesa a totes les regions temperades del món. La plantació és feta en rengleres, preferentment en sòls llimosos, humits i ben drenats. És atacada pel corc del pèsol (Bruchus pisorum), per una bacteriosi, originada per Pseudomonas pisi, i per diversos fongs, entre els quals Ascochyta pisi, causant de l’antracnosi del pèsol. La pesolera ha estat una important planta experimental en genètica i en fisiologia vegetal.

Llegir més...