OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

ploma

pluma (es), feather, quill, pen, (en)
substantiu femeníf
Anatomia animal    Ornitologia
pluma (es), feather, quill, pen, (en)
Ploma de colom

anatomia animal anat anim i ornitologia ornit
Producció de la pell dels ocells formada de ceratina, més o menys mineralitzada, que apareix com una papil·la dèrmica i que un cop ha acabat de créixer es converteix en un òrgan mort fixat a la pell mecànicament.

En general, les plomes cobreixen la major part del cos dels ocells i cadascuna consta d’un canó, fixat a l’epidermis, que s’allarga en el raquis, a cada costat del qual hi ha les barbes; aquestes duen a cada costat les bàrbules, l’extrem distal de les quals té forma de fuet, és anomenat pènnulum i pot dur barbicelles, que tenen forma de ganxo i uneixen les bàrbules que estan encarades. Si manquen les barbes, la ploma és reduïda a un filament, el raquis. Si manquen les bàrbules, les barbes estan lliures i pengen a cada banda del raquis, com s’esdevé en les plomes escapulars de la lliurea nupcial d’alguns ardeids. Si manquen les barbicel·les, les barbes no estan unides i les plomes resulten arrissades i escabellades, com les de l’estruç.

A la base del raquis, hi pot haver una mena de barba, desproveïda de barbicel·les, anomenada hiporraquis. Ultra les grans plomes de les ales i la cua, anomenades pennes, i les cobertores, que recobreixen el cos, hi ha el plomissol, a sota de les cobertores i format per petites plomes desproveïdes de barbicel·les.

A més de variar la forma i les dimensions de les plomes segons llurs funcions, també són diferents el color (segons l’espècie i de vegades segons el sexe), el nombre i la distribució. Tots els ocells renoven regularment totes les plomes (muda) un cop l’any, després del període de reproducció, o bé dos cops l’any (abans i després del període de reproducció).

Llegir més...