i poliomielitis | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

poliomielitis

poliomielitis (es), poliomyelitis (en)
substantiu femeníf
Medicina
poliomielitis (es), poliomyelitis (en)
patologia pat
Malaltia infecciosa aguda, actualment endèmica, originada per un grup d’enterovirus amb propietats neuròtropes, els virus de la poliomielitis, dels quals hi ha tres tipus antigènicament ben definits: tipus I (Brunhilde), tipus II (Lansing) i tipus III (Leon).

L’home és l’únic reservori dels virus, i el contagi és del tipus de les infeccions entèriques. Després de penetrar per via faríngia o intestinal a l’organisme, es produeix una fase de virèmia que dóna lloc a la malaltia menor, i tres o quatre dies després es produeix la invasió del sistema nerviós (en els individus no immunitzats), especialment de les cèl·lules motores de la medul·la, la qual cosa origina la malaltia paralítica. La malaltia menor o poliomielitis abortiva es caracteritza per símptomes de les vies respiratòries altes, trastorns gastrointestinals i símptomes d’infecció inespecífica. La forma paralítica comuna o espinal clàssica és precedida d’un període preparalític, amb febre, cefalàlgies, hiperalgèsia i signes d’irritació meníngia, etc. La fase paralítica és iniciada amb dolor en els músculs innervats per les motoneurones afectades, seguit de paràlisi flàccida, amb hipotonia, arreflèxia i, posteriorment, atròfia. En el líquid cefalorraquidi apareix pleocitosi i hiperalbuminorràquia.

Com a protecció contra la malaltia hom efectua la vacunació, amb soques inactivades del virus de la poliomielitis, per via oral en tres dosis (el tercer, el quart i el cinquè mes) i revaccinacions al cap d’un any i al cap de dos anys.

Col·laboració: 
FeM
Llegir més...