OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

protoactini

Símbol delPa
substantiu masculím
Química
Símbol delPa
química inorgànica quím inorg
Element radioactiu de la família dels actínids, de nombre atòmic 91.

En són coneguts quinze isòtops, dels quals únicament dos 231 Pa i 234 Pa) són naturals. El 2 3 1 Pa té una vida mitjana de 3,25 X 10⁴ anys, és el precursor de l'actini en la sèrie (4n+3)

i és el més important des del punt de vista químic. El primer isòtop conegut fou el 2 3 ⁴Pa (Fajans i Göhring, 1913), i el 2 3 1 Pa fou aïllat de la pechblenda l’any 1918 per Hahn-Meitner i Soddy-Crauston independentment. El 2 3 1 Pa es troba en els minerals d’urani en equilibri radioactiu,

i n'hi ha 340 mg per tona d’urani. Pot ésser també obtingut per bombardeig amb neutrons del 2 3 °Th. Hom l’obté industrialment dels residus de purificació de l’urani, dels quals pot ésser separat per cromatografia de bescanvi iònic i extracció amb dissolvents. Pot ésser precipitat de les seves solucions aquoses com a Pa₂O₅i K₂PaF 7 , i el metall és obtingut per reducció amb bari a 1 400°C del tetrafluorur PaF₄. El metall és brillant i mal·leable, i s’altera ràpidament en l’aire. Forma dues sèries de composts, amb les valències 4 i 5, i es troba a la natura en aquesta darrera valència. En solució aquosa, pot existir tant en forma aniònica com catiònica, i constitueix ions complexos que precipiten amb facilitat. Des del punt de vista pràctic, l’isòtop més important és el 233 Pa, produït artificialment per bombardeig amb neutrons del 2 3 2 Th, el qual té una vida mitjana de 27,4 dies i condueix, mitjançant emissió β, a l’urani-233, físsil. D’altra banda les propietats nuclears i la vida mitjana d’aquest isòtop són òptimes per al seu ús com a traçador en l’estudi de les propietats de l’element.

Col·laboració: 
MPB / AMeP

Llegir més...