i sègol | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

sègol

Nom científic delSecale cereale, sègal, segle, centeno (es), rye (en)
substantiu masculím
Alimentació    Botànica
Nom científic delSecale cereale, sègal, segle, centeno (es), rye (en)
sègol
© Fototeca.cat
botànica bot, agricultura agr i alimentació, indústries alimentàries alim
Planta herbàcia anual, de la família de les gramínies, de 60 a 200 cm d’alçària, de fulles amplament linears i planes, d’espiga llarga, densa i una mica comprimida, i d’espícules amb dues flors aristades.

El sègol és originari de la regió càspia i és conreat sobretot a Europa. És un cereal molt apte per a terres pobres de muntanya. La seva composició és semblant a la del blat (proteïnes, 8%; lípids, 1,5%; glúcids, 75%). Conté calci, ferro i vitamina B. La farina és fosca, i la pasta té poca elasticitat. El seu gra és panificable, però actualment és aprofitat sobretot com a aliment del bestiar i també en la fabricació de whisky. Pot estar atacat pel fong Claviceps purpurea i la intoxicació consegüent és l’ergotisme.

Llegir més...