OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

senglar

porc senglar, jabalí (es), wild boar (en), Sus scrofa (nc)
substantiu masculím
Mastologia
porc senglar, jabalí (es), wild boar (en), Sus scrofa (nc)
Porc senglar
© Fototeca.cat-Corel
zoologia zool
Mamífer de l’ordre dels artiodàctils, de la família dels suids, d’aspecte massís i dimensions variables.

Té el morro truncat, mòbil, ben desenvolupat, i d’una gran sensibilitat tàctil i olfactiva. El pelatge és constituït per pèls gruixuts i aspres (cerres) de color gris clar a negre. Les canines formen les defenses, que en els mascles poden arribar fins a 30 cm. És de règim omnívor. La gestació és de quatre mesos, i les cries neixen pel març o pel maig; les ventrades són nombroses, generalment de dotze cries. La distribució geogràfica original comprèn tot el continent eurasiàtic, des de la península Ibèrica fins a Indonèsia, on ocupa les zones boscoses, de la taigà al bosc mediterrani. És absent dels deserts, les estepes i els territoris més septentrionals, i presenta una gran varietat de subraces locals, mostra de la seva gran adaptabilitat. Ha estat introduït al continent americà i en altres llocs del món. La domesticació del senglar donà lloc al porc domèstic (amb el qual pot tenir descendència fèrtil) durant el Neolític.

Llegir més...