sol

sol (es), sol (en)
m
Química

Sistema col·loidal consistent en la dispersió d’un sòlid en un líquid (col·loide).

Les propietats que permeten de diferenciar un sol de les solucions veritables són l’elevada dispersió de la llum (efecte Tyndall), la lenta difusió i la molt menor variació, en comparació amb les solucions, de les propietats col·ligatives (elevació del punt d’ebullició, descens del punt de congelació i pressió osmòtica), ocasionada per un pes determinat de medi dispers. Des d’un punt de vista general, els sols poden ésser classificats en liòfils, liòfobs i mixts.

Els sols liòfils són veritables solucions de molècules grans en un solvent i es caracteritzen per una tensió superficial freqüentment inferior a la del medi dispersant, per una viscositat molt superior a la d’aquest, per la resistència a la precipitació per addició d’electròlits, per la inobservabilitat de les partícules amb l’ultramicroscopi i per la possibilitat de migració, en ambdues direccions o bé en cap, en un camp elèctric ( electroforesi). En són exemples característics les solucions de midó, proteïnes, polièters o poliols en l’aigua o de poliestirè en benzè.

Els sols liòfobs poden ésser considerats com a sistemes heterogenis de dues fases en els quals les partícules disperses, irreversiblement, van agregant-se d’acord amb una cinètica de segon ordre. Consegüentment, hom considera com a estable un sol liòfob quan la velocitat d’agregació és petita, i inestable quan és gran. Entre les propietats més importants dels sols liòbols cal esmentar llur viscositat i llur tensió superficial, molt similars a les del medi dispersant, fàcil precipitació per addició de petites quantitats d’electròlits, fàcil observació de les partícules amb l’ultramicroscopi i migració definida de les partícules en un camp elèctric. En són exemples característics l’or col·loidal, així com diverses dispersions d’òxids i sulfurs metàl·lics en l’aigua.

Els sistemes coneguts com a sols mixts són constituïts per solucions aquoses de sabons i detergents en concentració moderada. Les molècules d’aquests materials presenten una part liòfoba i una de liòfila, la qual és, en gran mesura, responsable de la solubilitat. Els sols mixts es caracteritzen per la presència de pel·lícules superficials i, a mesura que augmenta la concentració del solut, per la formació de micel·les. Mentre que els sols liòfils i els mixts poden ésser preparats en equilibri termodinàmic, de tal manera que, si hom elimina el dissolvent i després el torna a addicionar, les propietats originals del sistema es recuperen, els sols liòfobs no sòn, en general, en equilibri, de tal manera que, si hom elimina el dissolvent i després l’addiciona novament, les partícules inicialment disperses no tornen a dispersar-se.