i tiroxina | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

tiroxina

C15H11I4NO4
substantiu femeníf
Bioquímica
C15H11I4NO4
fisiologia animal fisiol anim, bioquímica bioq i química orgànica quím org
Aminoàcid aromàtic iodat que, juntament amb la triiodotironina, representa la forma activa de les hormones de la tiroide.

La síntesi té lloc en el si de la glàndula a partir del iode i de la tirosina. La unió d’aquests forma la monoiodotirosina (MIT), i per addició d’una altra molècula de iode es forma la diiodotirosina (DIT). L’acoblament d’una molècula de MIT i una de DIT

forma la triiodotironina (T 3 ), i la de dues molècules de DIT la tetraiodotironina (T 4 ) o tiroxina. Aïllada en forma pura per Harington l’any 1920, es presenta en forma de cristalls blancs, poc solubles en aigua i insolubles en els solvents orgànics, que es fonen a 235-6°C i presenten una rotació específica [α] 2 0 D = - 4,4° (en alcohol -NaOH). Hom l’obté a partir de les seves fonts naturals o per síntesi a partir de la tirosina. La tiroxina augmenta la velocitat de metabolisme i el consum d’oxigen per part dels teixits animals, i la seva carència origina el mixedema. És emprada en medicina per a disminuir la taxa de colesterol en la sang, i en recerca bioquímica.

Llegir més...