OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

trèvol

Nom científic Trifolium sp, trefle, trifoli, trébol (es), clover (en)
substantiu masculím
Botànica
Nom científic Trifolium sp, trefle, trifoli, trébol (es), clover (en)
Trèvol de prat
Rick Leche (CC BY-NC 2.0)
botànica bot
Gènere de plantes herbàcies d’anuals a perennes, de la família de les papilionàcies, sovint cespitoses, de fulles trifoliolades, de flors rosades, blanques o grogues, reunides en glomèruls o en raïms densos, i de fruits secs petits, ordinàriament indehiscents. Són excel·lents plantes farratgeres.

El trèvol blanc (T.nigrescens) és una herba anual, amb tiges procumbents o redreçades de 5 a 40 cm, amb fulles de folíols cuneïformes, i amb flors blanques, disposades en glomèruls petits i laxos. Es fa en pastures i vores de camins, en terrenys silicis, a la regió mediterrània.

El trèvol de prat o trefle (T.pratense) és una herba perenne, amb tiges erectes o ascendents de 10 a 60 cm, amb fulles més o menys peloses, de folíols el·líptics, i amb flors purpúries o rosades, aplegades en glomèruls ovoides. Habita prats humits i llocs frescals, a quasi tot Europa.

El trèvol estrellat (T.stellatum) és una herba anual, amb tiges dretes de 5 a 25 cm, amb fulles de folíols petits, cordiformes i denticulats a l’àpex, i amb glomèruls esfèrics de flors rosades, de calze gros i obert finalment en forma d’estrella. Creix en erms d’anuals, a la regió mediterrània.

El trèvol maduixer (T.fragiferum) és una herba perenne, amb tiges repents de 10 a 30 cm, amb fulles de folíols el·líptics, i amb flors rosades, de calze finalment inflat i tomentós, aplegades en glomèruls arrodonits i compactes. Es fa en pastures i vores de camins, de sòl més o menys humit, a una gran part d’Europa.

Col·laboració: 
AMH

Llegir més...