vermut

vermú (es), vermouth (en)
m
Alimentació
Enologia

Vi aromatitzat amb substàncies vegetals que li donen tast amarg.

Les plantes i les parts dels vegetals que hom hi posa són molt variades: plantes senceres o fulles (marduix, melissa, orenga, etc.), arrels (angèlica, genciana, etc.), fruits (celiandre, anís estrellat, nou moscada, etc.), flors (clau d’espècia, camamilla, etc.), escorça i fusta (quina, canyella, etc.). Hom el prepara per maceració o dissolució d’extractes de plantes i el deixa reposar per tal que es clarifiqui i assoleixi l’aroma característica. Pot ésser dolç (12-20% de sucre) o sec (3-5% de sucre). El seu grau alcohòlic és de 15 a 20. Hom ha emprat donzell per a elaborar-lo, però ha estat abandonat, a causa de la seva toxicitat. És pres com a aperitiu, i hom en començà a beure al final de segle XVIII al Piemont.