i xampinyó | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

xampinyó

Nom científic delAgaricus bisporus, camperol cultivat, champiñón (es), mushroom (en)
substantiu masculím
Alimentació    Botànica
Nom científic delAgaricus bisporus, camperol cultivat, champiñón (es), mushroom (en)
Conreu de xampinyons
© Fototeca.cat
botànica bot i alimentació, indústries alimentàries alim
Bolet de la família de les agaricàcies, de 5 a 10 cm d’alt, de capell carnós, bombat, blanquinós, amb làmines primerament rosades i finalment d’un bru fosc, i de cama curta, amb un anell membranós.

Fa una olor agradable i característica. És gairebé l’únic bolet cultivable. Hom el conrea en caves, sobre fems. La composició dels xampinyons per cada 100 g és de 4 g de proteïnes, 0,15-0,25 g de lípids i 2,8-3,3 g de glúcids (0,8-1 de fibra), i produeixen 26 calories. Contenen vitamines i minerals. Hom els consumeix frescs, secs o en conserva, generalment per a acompanyar ous, peix, pollastre, carn, etc.

Llegir més...