OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

eutanàsia

substantiu femeníf
Dret processal i penal
dret penal dr pen
Mort provocada amb mitjans adequats en un malalt terminal per tal d’evitar-li sofriments o una qualitat de vida considerada degradant.

Segons l’aplicació, hom distingeix entre eutanàsia activa i eutanàsia passiva. En la majoria d’estats constitueix un delicte, bé que la seva pràctica sovint és consentida en la segona forma. El codi penal espanyol del 1995 tipifica l’eutanàsia com un delicte d’inducció al suïcidi. En algunes legislacions d’estats desenvolupats, la pressió d’una part creixent de l’opinió pública n'ha comportat una certa tolerància, amb una regulació més o menys restrictiva segons els casos. Així, a Suïssa, l'eutanàsia activa és tolerada des dels anys quaranta en bona part a causa de la menció expressa del suïcidi assistit en el codi penal.

Els Països Baixos foren els primers a legalitzat l’eutanàsia activa (2000). Intents anteriors com els del Territori del Nord d’Austràlia (1995) i l’estat nord-america d’Oregon (1997) foren revocats per les legislacions estatals respectives. Posteriorment, han aprovat l’eutanàsia activa Bègica (2002) i Luxemburg (2008), i el 2014 el Parlament belga aprovà l'eutanàsia per a menors sense restriccions d'edat. Hi fou aplicada per primer cop a un menor l'any 2016.

A Catalunya, al final de desembre del 2000, s’aprovà al Parlament una proposició de llei sobre el testament vital o de voluntats anticipades, un document en què un ciutadà major d’edat informa el metge del tractament que desitja rebre en cas de patir una malaltia o un accident que li impedeixin expressar personalment la seva voluntat final.

Data de revisió: 
2016-09-19

Llegir més...