i farinera borda | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

farinera borda

Sinònim cogoma, Sinònim cogomella borda, Sinònim farinera metzinosa, Sinònim farinot, Sinònim pixacà, Nom científic Amanita phalloides
substantiu femeníf
Botànica
Sinònim cogoma, Sinònim cogomella borda, Sinònim farinera metzinosa, Sinònim farinot, Sinònim pixacà, Nom científic Amanita phalloides
farinera borda
© Carlos Basarte
botànica bot
Bolet, de la família de les amanitàcies, de barret de color verd d’oliva de matís molt divers, de 7 a 12 cm, amb les làmines blanques i de cama d’un color més clar, amb un anell blanc i una volva membranosa.

Té la carn blanca i blana, i és una mica olorós. Es fa principalment en boscs caducifolis. És molt metzinós i, pel fet de contenir fal·loïdina, la seva ingestió sol tenir efectes mortals.

Es pot confondre amb algunes llores, cualbres o puagres de color verd (Russula) , però aquestes no tenen ni anell ni volva. També amb alguns camperols (Agaricus), que tenen anell, però no volva, i amb les làmines rosades que viren a brunes amb la maduresa. La volva pot quedar tapada per la fullaraca i no resultar visible a primer cop d’ull. Per això, en el cas de les amanites i altres bolets que s’hi poden confondre, cal arrencar-los sencers ja que l’existència de volva i l’aspecte d’aquesta són característiques molt importants per a la correcta identificació de les espècies. La cogoma groga o farinera groga (Amanita citrina), és una espècie molt semblant, que tot i no ésser mortal, també és un bolet tòxic, amb efectes al·lucinògens. Per tant, tampoc es recomana consumir mai aquesta espècie.

Llegir més...