metamorfosi

f
Zoologia

Metamorfosi complexa

Josep Lluís Ferrer

Conjunt de canvis morfològics i fisiològics que experimenten determinats animals des que surten de l’ou, en forma larval, fins que assoleixen l’estat adult.

La metamorfosi s’esdevé en aquells animals ovípars en els quals l’ou no conté prou quantitat de vitel perquè l’embrió pugui estar-hi el temps necessari per arribar a l’estat adult, per la qual cosa l’animal inicia en forma de larva la vida lliure. La metamorfosi es presenta en quasi tots els grans grups zoològics, però és molt constant i manifesta en tots els anèl·lids poliquets, equinoderms, mol·luscs, insectes, crustacis i amfibis, en alguns urocordats i en alguns peixos. Les larves reben diferents noms, segons el tipus d’animal considerat, i llur fisiologia i hàbitat són generalment molt diferents dels de l’animal adult.

Metamorfosi simple

Josep Lluís Ferrer

Les larves, però, poden ésser força semblants a l’adult, i aleshores la metamorfosi és anomenada simple o incompleta, i té lloc amb pocs canvis, com en el cas dels insectes hemimetàbols.

Si la larva és gaire diferent de l’adult, la metamorfosi és anomenada complexa o completa, i és feta passant per diversos canvis i diversos estadis intermediaris, com en el cas dels insectes holometàbols, que passen per les fases larvals d'eruga, nimfa o crisàlide i imago o pupa. Els canvis metamòrfics no comporten solament l’adquisició d’estructures noves, sinó que en molts casos impliquen la destrucció de les antigues, i són controlats per factors hormonals i ambientals. Molt sovint els animals presenten una vida larval molt més llarga que l’adult, car l’estat adult només representa l’assoliment de la maduresa sexual necessària per a la reproducció, mentre que l’estat larval representa la fase vegetativa activa. En molts insectes la fase de larva dura dos o tres anys, mentre que els adults només viuen unes quantes hores o uns quants dies, els necessaris per a reproduir-se. En determinats animals, encara, com els amfibis traquistomats del tipus de l’axolot, la maduresa sexual pot assolir-se en l’estat larval, en el qual es reprodueixen, fenomen conegut com a neotènia.