OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

reig bord

matamosques, oriol foll, reig foll, reig vermell, Amanita muscaria (nc)
substantiu masculím
Micologia
matamosques, oriol foll, reig foll, reig vermell, Amanita muscaria (nc)
Reig bord
© Xevi Varela
botànica bot
Bolet de la família de les amanitàcies, de 10 a 20 cm d’alt, de barret al principi arrodonit i finalment aplanat, de color vermell escarlata, guarnit d’esquames blanques, restes del vel universal, i de cama blanquinosa, bulbosa a la base, amb un anell membranós i penjant i amb una volva reduïda a faixes verrucoses.

Es fa en boscs de coníferes i de caducifolis. És una espècie metzinosa, a causa del seu contingut en micoatropina i muscarina. La seva ingestió produeix intoxicacions més o menys greus, però rara vegada mortals. Els antics habitants de la Sibèria l’utilitzaven com a droga al·lucinògena. També antigament, barrejat amb sucre, havia estat emprat per a matar mosques.

Com indica el seu nom, es pot confondre amb el reig o l’ou de reig. Les principals diferències són el color de les làmines i del peu, que són blancs en el reig bord i grocs en l’ou de reig, i la presència de berrugues blanques sobre el barret del reig bord, malgrat que aquestes berrugues poden caure per efecte de la pluja, i aleshores és més fàcil la confusió.

Col·laboració: 
AMH

Llegir més...