tecnologia dels aliments

f
Alimentació

Ciència bromatològica d’aplicació que sistematitza els coneixements i les pràctiques relatius als processos industrials d’obtenció, transformació, estabilització i condicionament d’aliments, mitjançant els quals es porten a terme canvis intencionats i controlats.

Utilitza els mètodes de la ciència i l’enginyeria procurant ésser el menys empírica possible. Per al seu estudi i pràctica hom requereix coneixements químics, físics i biològics (microbiologia, bioquímica, reologia, termodinàmica, etc). És una disciplina relativament recent, malgrat que moltes operacions de tecnologia empírica d’aliments (molineria, panificació, obtenció de cervesa, dessecació de carn i peix, etc) són molt antigues. Les operacions bàsiques en la indústria alimentària poden ésser mecàniques (emmagatzemament, pesada, pulverització, tallada, selecció), transferències de quantitat de moviment (agitació, malaxació, transport pneumàtic, bombatge, decantació, centrifugació, filtració, extracció per pressió), transferència d’escalfor (esterilització, congelació, cocció) i transferència de matèria (evaporació, dessecació, destil·lació, extracció amb dissolvents, reaccions bioquímiques).