i trencanous | enciclopèdia.cat

☰ Navegació pels índexs

Gran enciclopèdia catalana

trencanous

Nom científic Nucifraga caryocatactes
substantiu masculím
Zoologia
Nom científic Nucifraga caryocatactes
trencanous
Magnus Lindberg (CC BY-NC 2.0)
ornitologia ornit
Ocell de l’ordre dels passeriformes, de la família dels còrvids, de 32 cm, que és de color castany fosc amb llistes de taques blanques.

S'alimenta d’avellanes, pinyons, nous, etc., i fora de l’època de cria és relativament sociable. Habita als boscs, especialment de coníferes, a les regions muntanyoses de la Xina, el Japó, Sibèria i, a Europa, l’Escandinàvia meridional, el S de Finlàndia, els països bàltics, la Prússia oriental, Polònia, la Rússia occidental, els Carpats, els Balcans, els Alps, el Jura i els Vosges. Alguns anys, d’octubre a desembre, grans quantitats de trencanous siberians envaeixen Europa i arriben al N d’Itàlia i als Pirineus.

Llegir més...