i xoriguer petit | enciclopèdia.cat

☰ Navegació pels sumaris

Gran enciclopèdia catalana

xoriguer petit

Nom científic Falco naumanni
substantiu masculím
Zoologia
Nom científic Falco naumanni
xoriguer petit

ornitologia ornit
Ocell de l’ordre dels falconiformes, de la família dels falcònids, de 30 cm, semblant al xoriguer, però amb les parts superiors més vermelles i les inferiors rosàcies.

El mascle no té taques a les parts superiors, les de les parts inferiors són més escasses, no presenta llistes fosques sota els ulls i el blau del cap és més intens. La femella té les parts superiors més densament tacades i les llistes suboculars poc marcades. S'alimenta principalment d’insectes i és força gregari, sobretot a l’època de cria. Habita al N d’Àfrica, el S i el centre de la península Ibèrica, el SE de França, la Itàlia meridional, Sardenya, Sicília, el S dels Balcans i Grècia, i des de Palestina, l’Àsia Menor i la Sibèria sud-occidental fins al Turquestan i el Ienissei superior, i hiverna a l’Àfrica, al S del Sàhara. És comú, però poc abundant, a la Catalunya continental i ocasional a les Illes.

Col·laboració: 
JTO
Llegir més...