i àcid adenílic | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

àcid adenílic

substantiu masculím
Bioquímica
bioquímica bioq
Nom dels tres nucleòtids isòmers, èsters monofosfòrics de l’adenosina, que han estat identificats en els teixits dels éssers vius i que difereixen només per la posició de l’hidroxil de la ribosa que es troba esterificat.

L'àcid 2'-adenílic (àcid adenosina 2'-fosfòric o adenosina 2'-fosfat) i l’àcid 3'-adenílic (àcid adenosina 3'-fosfòric o adenosina 3'-fosfòric o adenosina 3'-fosfat) formen la mescla coneguda pel nom d'àcid adenílic del llevat (extret de l’àcid nucleic del llevat), mescla molt poc soluble en aigua i que es descompon a 208°C. Per hidròlisi dóna quantitativament furfural. L'àcid 5'-adenílic (àcid adenosina 5'-fosfòric o adenosina 5'-fosfat o àcid adenosina-monofosfòric, dit també AMP)

és conegut com l'àcid adenílic del múscul i es troba en els teixits animals. És soluble en aigua bullent, es fon a 196-200°C i per hidròlisi dóna només traces de furfural. És preparat hidrolitzant l’ATP o bé, comercialment, fosforilant enzimàticament l’adenosina. Forma part de diversos coenzims que intervenen en el metabolisme i és utilitzat en medicina i en la recerca bioquímica.

Llegir més...