OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

àpodes

substantiu masculím
pluralpl
Herpetologia
zoologia zool
Subclasse d’amfibis integrada per una seixantena d’espècies d’animals vermiformes, mancats totalment de potes i cintures; és un grup aberrant.

Recorden, tant per l’aspecte com pels hàbits (menen una vida més o menys subterrània), així com per la manera de traslladar-se (moviments peristàltics), els cucs de terra. D’adults llur mida oscil·la entre els 30 i els 120 cm. Tenen un elevat nombre de vèrtebres. La pell, llisa o coberta d’escates, sol posseir glàndules productores de líquids irritants. No tenen ulls o els tenen recoberts per la pell; manquen de timpans i d’oïda mitjana, però perceben els sons gràcies a les vibracions que experimenta llur esquelet. Prop dels ulls, si en tenen, a banda i banda dels orificis nasals, posseeixen una mena de tentacle evaginable amb el qual identifiquen els aliments. N'hi ha de vivípars i d’ovípars, i les larves tenen unes enormes brànquies externes; la metamorfosi, però, pot efectuar-se dins l’ou. Cap representant fòssil no és conegut. Els àpodes habiten a les regions tropicals d’Àfrica, Amèrica i Àsia.

Llegir més...