i bacallà | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

bacallà

abadejo, Pollachius pollachius = Gadus pollachius (nc)
substantiu masculím
Ictiologia
abadejo, Pollachius pollachius = Gadus pollachius (nc)
Bacallà
Citron (CC-BY-SA-3.0)
ictiologia ict
Peix de l’ordre dels gadiformes, molt semblant al bacallà pròpiament dit, però de dimensions més petites (0,5 m o poc més), de mandíbula inferior més llarga que la superior i desproveïda de barbes.

És de formes esveltes i color bru verdós, amb el ventre blanc. Els radis de les aletes són tous; en té tres de dorsals i dues d’anals. El seu règim alimentari és similar al del bacallà pròpiament dit. Viu sobre fons rocosos, en aigües un xic més càlides que aquesta altra espècie, a l’Atlàntic oriental, des de les costes noruegues fins a les de la península Ibèrica, i també a la Mediterrània occidental. La carn, saborosa, és consumida fresca i, a vegades, assecada i salada.

Col·laboració: 
GEG / RClM / MCV / MSe

Llegir més...